ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο βασικός προβληματισμός της μελέτης αυτής, ήταν η ένταξη στον αστικό ιστό του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης ενός πολυώροφου κτιρίου με λιτό και διακριτικό τρόπο ως προς τη σύνθεση των όγκων και των στοιχείων διαμόρφωσης των όψεων του.
Αναπόσπαστο στοιχείο της μελέτης αποτελεί η αξιοποίηση της αρχαιολογικής ανασκαφής στην στάθμη του υπογείου του οικοπέδου. Τα ευρήματα ως επί το πλείστον θα παραμείνουν ανέπαφα με σκοπό να είναι προστατευμένα κάτω από το κτίριο , ορατά και επισκέψιμα από ειδική καταπακτή στο ισόγειο. Η αρχική μελέτη περιλάμβανε διαμερίσματα. Το 2016 αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της θεμελίωσης η μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο. Ακολούθησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προστέθηκε δεύτερο κλιμακοστάσιο.
ΘΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
Ο πεζόδρομος της Καλαποθάκη χαρακτηρίζεται από το μικρό του πλάτος. Το ιδεατό στερεό που προκύπτει από το συνδυασμό του μικρού πλάτους δρόμου, με το επιτρεπόμενο ύψος και τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, περιορίζει το κτίριο σε μια πολύ συγκεκριμένη γεωμετρική μορφή.
Συνθετικά επιχειρήθηκε η κλιμάκωση του όγκου του κτιρίου με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί η μνήμη της μικροκλίμακας της περιοχής και να ενταχθεί η οικοδομή διακριτικά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Η βάση του κτιρίου δίνει την αίσθηση ότι η οικοδομή αιωρείται πάνω από την υπάρχουσα αρχαιολογική ανασκαφή, δημιουργώντας μια πυλωτή με σκοπό την προστασία και το σεβασμό του χώρου. Το κτίριο στηρίζεται σε μια σειρά υποστυλωμάτων προσεκτικά τοποθετημένων, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται το ευαίσθητο αρχαιολογικό έργο. Τα μεγάλα ορθογωνικά ανοίγματα του ισογείου που καλύπτονται με άθραυστο γυαλί , προσφέρουν απεριόριστη θεά στα αρχαιολογικά ευρήματα .
Το κτίριο προορίζεται για ξενοδοχείο 5*. Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου ορίζεται σε 27 δωμάτια, με 57 κλίνες.
Στο ισόγειο θα δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου (μικρό Lobby με Reception, εστιατόριο, μπαρ). Στους ορόφους (1ος- 7ος) θα διαμορφωθούν τα δωμάτια του ξενοδοχείου, στον 8ο όροφο θα διαμορφωθούν δωμάτια ,χώρος μικρού γυμναστηρίου και γραφείου. Στο δώμα υπάρχει η απόληξη κλιμακοστασίου και δημιουργείται μία μπετονένια πέργκολα για χρήση του χώρου ως μικρό roof garden και χώρο πρωινού για το καλοκαίρι.
Στο Ισόγειο μεγάλα γυάλινα ανοίγματα δημιουργούν ανεμπόδιστη θέα προς τον πεζόδρομο. Αυτό συμβάλλει στην δημιουργία μιας πιο ανάλαφρης κατασκευής πάνω από την αρχαιολογική ανασκαφή.
Στην ίδια λογική βασίζεται και η αρχιτεκτονική σύνθεση των περαιτέρω ορόφων όπου συνεχίζονται τα μεγάλα ανοίγματα και τονίζεται η λειτουργική και αισθητική σημασία των υπαίθριων χώρων.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις επενδύσεις του κτιρίου είναι ο πορόλιθος και το γυαλί. Μερικά τμήματα θα επενδυθούν με μεταλλικά στοιχεία με ραβδώσεις με σκοπό την ανάδειξη των λεπτομερειών του φωτισμού.