Είδος: Ξενοδοχείο
Τοποθεσία: Μύκονος, Ελλάδα
Εμβαδόν οικοπέδου: 5.500 τ.μ.
Επιφάνεια: 630 τ.μ.
Χρόνος μελέτης: 2018-2019
Η παρούσα μελέτη αφορά τον σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου 630 τ.μ. στη Μύκονο. Τα προτεινόμενα δωμάτια είναι στο σύνολο 10, αποτελούμενα από 4 μικρές ανεξάρτητες βίλες και 6 σουίτες. Τα δωμάτια τοποθετούνται σε έναν άξονα παράλληλο προς το όριο του οικοπέδου σχηματίζοντας ανεξάρτητους όγκους, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι υποχωρούν στο κέντρο του οικοπέδου. Το σύνολο του συγκροτήματος έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό, ο οποίος εξασφαλίζει θέα στην παραλία του Super Paradise και στη θάλασσα.
Βασική συνθετική αρχή αποτελεί η δημιουργία ενός συμπλέγματος εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ποικίλων χωρικών ποιοτήτων, καθώς το καλοκαίρι η ανθρώπινη δραστηριότητα μετατοπίζεται κυρίως στην ύπαιθρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό στεγασμένων χώρων, περίκλειστων αυλών που φιλοξενούν υπαίθρια ντους ή πλήρως εκτεθειμένων χώρων στον ήλιο και στον αέρα.
Λευκός σοβάς έχει χρησιμοποιηθεί στους κτηριακούς όγκους των ιδιωτικών χώρων, ενώ πέτρινα κτίσματα φιλοξενούν τις δημόσιες λειτουργίες. Αυτή η επιλογή μάς οδηγεί στον διαχωρισμό των κοινόχρηστων από τους ιδιωτικούς χώρους, αλλά και στην οπτική εναρμόνιση του συνόλου με το μυκονιάτικο τοπίο. Η διάτρηση των λευκών όγκων θυμίζει την τεχνική των κλωστρά, καθώς και τους παραδοσιακούς περιστερώνες της Μυκόνου. Αυτές οι διάτρητες επιφάνειες της όψης επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται στο εσωτερικό των δωματίων δημιουργώντας ιδιαίτερα μοτίβα φωτός-σκιάς, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν την οπτική έκθεση των ενοίκων σε κοινή θέα.
Στο εσωτερικό, κινούμενα, συρόμενα πανέλα και ποικίλες διάτρητες επιφάνειες λειτουργούν ως φίλτρα, που επιτρέπουν ή αποκόβουν την οπτική επαφή με τους επιμέρους χώρους και προσδίδουν βάθος στο εσωτερικό του δωματίου. Πέτρα, σοβάς, ξύλο, μέταλλο και λινά υφάσματα δημιουργούν την παλέτα των υλικών που χρησιμοποιούνται κατά τη μελέτη των εσωτερικών χώρων. Λευκά και γήινα χρώματα αναδεικνύουν την επεξεργασία των υφών. Η διαδοχή μαλακών και σκληρών υλικών στοχεύει σε μία σύγχρονη μεταγραφή της αρχιτεκτονικής του νησιού, που να συνδιαλέγεται με το υφιστάμενο τοπίο που την περιβάλλει. Όλες οι σουίτες διαθέτουν πισίνα στον ιδιωτικό υπαίθριο χώρο τους, ενώ κατασκευές πέργκολας προσφέρουν επαρκή σκίαση.
Το στοιχείο του νερού συναντάται και στους δημόσιους χώρους ως μία υδάτινη επιφάνεια, συμβάλλοντας στη δημιουργία βιοκλιματικών συνθηκών και στην αισθητική αναβάθμιση του συγκροτήματος. Μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου συναντάμε μία κυβιστική ξύλινη κατασκευή που τοποθετείται σαν νησίδα στην υδάτινη επιφάνεια και φιλοξενεί λειτουργίες spa και ευεξίας. Πυκνά ραδινά ξύλινα στοιχεία δημιουργούν ένα ημιδιαφανές οπτικό φίλτρο ιδιωτικότητας και ένα παιχνίδισμα με το φως της ημέρας.
Συντελεστές Έργου:
- Αρχιτεκτονική μελέτη/ Μελέτη εσωτερικών χώρων/Μελέτη φωτισμού/Αρχιτεκτονική τοπίου: gnb architects
- Ομάδα μελέτης gnb: Ανδρέας Γιοβάνος, Μαρία Βλάχου, Ελένη Σκλάβου, Λάμπρος Παπαθανασίου