Βασικός στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για το συγκρότημα δέκα κατοικιών στη Νικήτη ήταν η αρμονική συνύπαρξη δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε μια τοποθεσία με κυρίαρχα στοιχεία τη θέα προς τη θάλασσα, τη γύρω φύση και τη γειτνίαση με τον παλιό οικισμό της Νικήτης.
Η κεντρική σχεδιαστική ιδέα βασίζεται σε καθαρούς όγκους -μονώροφους και διώροφους-, στέγες ανάποδης κλίσης και τη στιβαρή παρουσία της παραδοσιακής λιθοδομής.
Ο βασικός αρχιτεκτονικός χειρισμός είναι η χρήση της λιθοδομής ως μίας αναδιπλούμενης επιφάνειας που περικλείει τους επιμέρους χώρους διαβίωσης -κλειστούς ή υπαίθριους-, άλλοτε προσφέροντας περισσότερη και άλλοτε λιγότερη ιδιωτικότητα. Κάθε μία κατοικία διαθέτει σκιασμένη βεράντα, ιδιωτική πισίνα και πρόσβαση σε ιδιωτικό κήπο, ως τμήμα ενός ενιαίου φυτεμένου περιβάλλοντος. Μεγάλες γυάλινες επιφάνειες προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και το φυσικό τοπίο, τόσο από το καθιστικό όσο και από τη σοφίτα, από τη μικρή κλίμακα έως τους γύρω λόφους. Επιφάνειες σκίασης στις όψεις και πέργκολες με φυσικά υλικά συμπληρώνουν το αποτέλεσμα.
Το συγκρότημα αποτελείται από δέκα κατοικίες, σε δύο μεγέθη:
Τύπος Α: επιφάνειας 52 τ.μ. (39 τ.μ. ισόγειο και 12 τ.μ. σοφίτα). Διαθέτει ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας, ένα υπνοδωμάτιο στο ισόγειο και έναν χώρο υπνοδωματίου στη σοφίτα, μπάνιο με θέα προς το αίθριο, βεράντα με ιδιωτική πισίνα.
Τύπος Β: επιφάνειας 41 τ.μ. (29τ.μ. ισόγειο και 12 τ.μ. σοφίτα). Διαθέτει ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας, ένα υπνοδωμάτιο στη σοφίτα, μπάνιο με θέα προς το αίθριο, βεράντα με ιδιωτική πισίνα.
Τα φυσικά υλικά δόμησης του κτισμένου βρίσκονται σε συνομιλία με το φυτεμένο και φυσικό περιβάλλον. Κάθε κατοικία συνοδεύεται από ιδιωτική πισίνα και τμήμα του κήπου εντός του ενιαίου περιβάλλοντα χώρου. Περισσότερη ιδιωτικότητα συναντάται κοντά στο κτίριο, ενώ τα αυστηρά όρια φθίνουν όσο κανείς απομακρύνεται από τη βεράντα προς τον περιβάλλοντα χώρο.
Το συγκρότημα χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση ζεστού νερού χρήσης. Τα λύματα επεξεργάζονται σε εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού με φύτευση. Το βρόχινο νερό συλλέγεται από τις στέγες και επαναχρησιμοποιείται μαζί με το νερό του βιολογικού για τις ανάγκες άρδευσης του περιβάλλοντα χώρου και λοιπές βοηθητικές χρήσεις εντός του κτιρίου.
Η μελέτη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έγινε από το γραφείο USEarchitecture με έδρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Χρόνος κατασκευής: Μάιος 2020 έως Ιούλιος 2022. Από τον Ιούλιο 2022 λειτουργεί ως ξενοδοχειακό κατάλυμα.
Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στις 1.200Κ και χρηματοδοτήθηκε από κρατική επιδότηση και ίδια κεφάλαια. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την τεχνική εταιρεία ΕΤΤΑ, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της φύτευσης υλοποιήθηκε από τη Vitaverde.
Συντελεστές & Προμηθευτές Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού:
- Αρχιτεκτονική Μελέτη: USEarchitecture (ομάδα έργου: Κούτσαρη Μαρία, Μανωλάκη Αντιγόνη, Πορτοκάλης Βαλέριαν)
- Κατασκευή και διαχείριση έργου, Στατική Μελέτη: ΕΤΤΑ τεχνική εταιρεία
- Περιβάλλων χώρος: Vitaverde
- Μηχανολογική Μελέτη: Imec (Ζοπουνίδης Κωνσταντίνος)
- Kourasanit: Επιχρίσματα, τσιμεντοκονίες
- Lazaridis ceramics: Κεραμικά πλακίδια, είδη υγιεινής
- Vasikaridis: Ξυλουργικές κατασκευές
- Foiros home: Επίπλωση
- K2 contract furniture: Επίπλωση
- Bright lighting
- Pureinox: Μεταλλικές κατασκευές