Boutique Reality Experience Also Traditional History Interest Nature Gastronomy
Το ξενοδοχείο έχει εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού 352,41 m2 στην καρδιά της πόλης.
Εντός του τεμαχίου υπήρχε παλαιό Οικοτροφείο θηλέων που ήταν κλειστό τα τελευταία 15 χρόνια. Το μείζον κτίριο αποτελείται από ένα παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτίσμα κατασκευής του 19ου αιώνα, καθώς και τριώροφο τμήμα-προσθήκη κατασκευής του 1975. Επίσης, στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου είχαν εγκατασταθεί κτίσματα με βοηθητική χρήση. Έγινε αλλαγή χρήσης του συνόλου των κτιρίων, από Οικοτροφείο σε μικρό ξενοδοχείο 10 δωματίων τύπου boutique hotel, εστιατόριο, εργαστήριο, gallery και πωλητήριο.
Τμήμα του κελύφους έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, και συγκεκριμένα η πρόσοψή του καθώς και 4μ βάθος κελύφους.
Το όνομα ΣΑΛΗ προέρχεται από την αρχαία Εγνατία οδό της περιοχής –πορεία του Ξέρξη (480 π.χ.) Ηρόδοτος. Η Αλεξανδρούπολη ήταν κέντρο πρεσβειών, και ένα από τα κτήρια όπου διοργανώνονταν σουαρέ και εκδηλώσεις ήταν και το κτίριό μας. Επομένως, ήταν υποχρέωσή μας να του αποδώσουμε ξανά την πνοή που είχε, ακολουθώντας τις τάσεις εκείνης της εποχής σε υλικά όπως ταπετσαρίες, έπιπλα, φωτιστικά, σερβίτσια, λευκά είδη, κρεβάτια με φύλλα πράσινου τσαγιού κ.α.
Όλα τα δωμάτια είναι διαφορετικά, σε χρώματα, επίπλωση, διακόσμηση, αρώματα. Η κατασκευή έγινε χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και σύμφωνα με τα πρότυπα πράσινης ενέργειας.
Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν χώρος κουζίνας, γραφείου, κελάρι, χώροι γενικής χρήσης, ενώ στον πρώτο όροφο χώροι εργαστηρίων και γκαλερί.
Στον κάτω όροφο-ισόγειο συναντούμε επίσης τις δύο σουίτες, η μία έχει άρωμα θάλασσας κι άλλη αποπνέει τη ζεστασιά του δάσους, με μπανιέρα υδρομασάζ, σάουνα και ιδιωτική αυλή, στον προθάλαμο των οποίων υπάρχει μια μικρή έκθεση φωτογραφίας από τα δύο εθνικά πάρκα της περιοχής, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα είναι κρεβάτι από ξύλο ελιάς, κομοδίνα με λέπια ψαριού, καθρέφτης που θυμίζει ουρά γοργόνας, κάβοι, καραβόσκοινα, φωτιστικά από ορυκτό αλάτι και υδρομασάζ, ενώ στο άλλο δωμάτιο, το οποίο διαθέτει ιδιωτική σάουνα, κρεβάτι οξιάς, κομοδίνα από φυσικό ξύλο, φυσικά βρύα κ.α.
Ο πρώτος όροφος είναι εμπνευσμένος από τη χρήση του οικοτροφείου, κι εκεί συναντάμε τα δωμάτια Πίστη, Χαρά, Ελπίδα και Ζωή. Η ιστορία συνεχίζεται στον δεύτερο όροφο, με δωμάτια βγαλμένα από τη γαστρονομία και την παράδοση της Θράκης, που έχουν τα ονόματα Λάδι, Κρασί, Μανιτάρι και Κουκούλι. Επίσης, επειδή ο χώρος ήταν μικρός, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά σερβίτσια για το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο, δίνοντας την αίσθηση ότι ο επισκέπτης ζει κάτι διαφορετικό κάθε φορά.
Το πρωινό στο Σάλη περιλαμβάνει χειροποίητα φρέσκα προϊόντα της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί να γευματίσει στον χώρο του καφέ-εστιατορίου στην αυλή, αλλά και prive στο υπόγειο κελάρι, να περιηγηθεί στον εκθεσιακό χώρο, να συμμετέχει σε ειδικά εργαστήρια τέχνης.
Η ρεσεψιόν είναι ένα μικρό σαλόνι σπιτιού, με φίλεμα χειροποίητου γλυκού κουταλιού και ζεστές πετσετούλες με άρωμα λεβάντας.
Στον περιβάλλοντα χώρο, έγινε διαμόρφωση με πλακοστρώσεις και διάφορα φυτά που τοποθετήθηκαν στην εσωτερική αυλή. Η στοά που ενώνει το κτίριο με την πίσω αυλή αναπαριστά μια σιδηροδρομική γραμμή, και φτάνει σε μια υπέροχη αυλή με αναπαραστάσεις αρχοντικών που έχουν διατηρηθεί στην πόλη.
Το σύνολο των εργασιών αποπερατώθηκε σε διάστημα ενός έτους, και ολοκληρώθηκε το έτος 2019, οπότε ξεκίνησε και η λειτουργία του ξενοδοχείου.
- Μελέτη/ Διακόσμηση: Γκιλάκης Χρήστος, GC Gold Creation Argirakaki Chrysa
- Χρόνος μελέτης και αποπεράτωσης: 2018-2019
- Κόστος υλοποίησης: 550.000,00 €
- Κατασκευαστής: Αργυρακάκη & ΣΙΑ ΟΕ
- Πολιτικός Μηχανικός: Χρήστος Γκιλάκης
- Γραφίστας: Άννα Χιώτη
- Digital Consultant-Digital Specialist: Ανδρέας Μπόγλου
- Website Construction: Γνώμη
Προμηθευτές ξενοδοχειακού εξοπλισμού:
Έπιπλα-Διακοσμητικά: IN ART Κωνσταντινίδου Α.Ε.
Είδη μπάνιου: KARAG - Αφοί Ν. Καραγιάννη Α.Ε.