Η κατασκευή του διατηρητέου κτηρίου – έργου τέχνης για την αρχιτεκτονική της Πάτρας- έχει γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη τοποθετείται στα τέλη του 1800, η δεύτερη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και η τελευταία φάση, που αφορά και τον μεγαλύτερο όγκο του κτηρίου, έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης απέδωσε στο κτήριο την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.
Το κτήριο ξεχωρίζει για τη θέση του, τη χωροθέτησή του στον ιδιωτικό του κήπο, την υποχώρησή του ως προς την οικοδομική γραμμή στον β' όροφο, τη δημιουργία βεράντας, τη νοτίου προσανατολισμού ταράτσα του και φυσικά την αριστοκρατική του κάτοψη. Στο κέλυφος εντυπωσιάζει o ισχυρός του χαρακτήρας. Ενδεικτικά παρατηρούμε, πως οι περιηγητές της πλατείας Αγίου Γεωργίου σπαταλούν περισσότερη ώρα να χαζεύουν το κτήριο αυτό, παρά το Ρωμαϊκό θέατρο που βρίσκεται απέναντι. Η μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, έτσι ώστε αυτό το -χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης- οικοδόμημα να διατηρηθεί σωστά για τις μελλοντικές γενιές.
Η επέμβαση, σε όλο της το εύρος, σεβάστηκε τον χαρακτήρα του κτηρίου και κύριο σκοπό είχε την αποκατάσταση και όχι την αντικατάσταση των επί μέρους στοιχείων του. Με επιμέλεια και ειδικές τεχνικές αποκαταστάθηκαν όλα τα υπάρχοντα δάπεδα, τα εσωτερικά και εξωτερικά ξύλινα κουφώματα, ο περίτεχνος γύψινος διάκοσμος, οι τοιχογραφίες και η στέγη του. Ο περιβάλλων χώρος του κτηρίου διατηρήθηκε ανέπαφος και οι όψεις του αποκαταστάθηκαν με ειδική τεχνική.
Μεγάλο στοίχημα, το οποίο κερδήθηκε, ήταν η εφαρμογή μιας κεντρικής ιδέας που, εν συντομία, θέλει τον επισκέπτη να έχει σαφή εντύπωση των ορίων του παλιού και του νέου, τόσο σε οικοδομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χρήσης. Όλες οι επεμβάσεις για την επαναφορά του κτηρίου στην αρχική του αίγλη καταγράφηκαν λεπτομερώς, και εγκρίθηκαν μία-μία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Βασικό ζήτημα όλης της πρότασης ήταν το πώς μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα, που να πηγαίνει πέρα από το άθροισμα των μεμονωμένων συστατικών του. Από την πλευρά του αρχιτέκτονα, αυτά περιελάμβαναν πρώτον το υπάρχον ιστορικό κέλυφος και δεύτερον την ενσωμάτωση της νέας χρήσης. Από την πλευρά του επιχειρηματία, το σύστημα αυτό αφορούσε τη γενική φιλοσοφία τής λειτουργίας.
Η επίπλωση περιλαμβάνει custom made έπιπλα εξαιρετικής ποιότητας, που σχεδιάστηκαν ξεχωριστά για το κάθε δωμάτιο, και signature φωτιστικά πολύ γνωστών οίκων. Ο σχεδιασμός των λουτρών είναι υποδειγματικός και η επιλογή των στρωμάτων εξαιρετική.
Το υπάρχον ιστορικό κέλυφος, στα σημεία όπου δεν υπάρχει παρέμβαση, διατηρεί το αρχικό του χρώμα, αυτό της μανόλιας (το χρώμα επιλέχθηκε μετά από μελέτη ενός τεράστιου φωτογραφικού αρχείου των αρχικών ιδιοκτητών), ενώ οι νέες κατασκευές-παρεμβάσεις επισημαίνονται με τρία διαφορετικά χρώματα, ένα για κάθε όροφο. Το κριτήριο επιλογής των τριών χρωμάτων συνδέθηκε με το κτίριο και το σημαντικό περιβάλλον του. Brick red για το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Leaf green για τον υπέροχο κήπο. Dark blue για την ανάμνηση.
Highlights του κτηρίου, πέρα από τα συναρπαστικά του νέα δωμάτια και τα υπέροχα διατηρητέα στοιχεία του, αποτελούν το επισκέψιμο πια roof garden με θέα σε όλη την πόλη και το ρωμαϊκό αρχαίο θέατρο, η αίθουσα του πρωινού και ο μεγαλοπρεπής του κήπος.
- Χρόνος μελέτης: 2018-2019
- Κατασκευή: 01-01-2020 έως 01-08-2020
- Προϋπολογισμός έργου: 820.000,00 €
- Κατασκευαστές: TRIAINA Α.Ε., TESCON
Προμηθευτές ξενοδοχειακού εξοπλισμού:
SMEG,
ARTEMIDE,
COCOMAT,
CALIGARIS,
WE DESIGN/THEANO PETRIDOY,
NIKOS LYKOYDIS