Η χρονιά όμως είχε μεταβολές και δεν εξελίχθηκε με την ίδια ασφάλεια που οι επαγγελματίες του τουρισμού ήλπιζαν. Η πρώτη ανατροπή, λοιπόν, ήλθε από την πλευρά των tour operators ανά τον κόσμο, που πλέον έδωσαν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα ακύρωσης των κρατήσεών τους, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση. Έτσι, πολλές από τις προκρατήσεις δεν μετατράπηκαν εν τέλει σε ολοκληρωμένες κρατήσεις, με τους ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων να βλέπουν τις πωλήσεις τους να μην ακολουθούν τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ήταν η σημαντικότερη ανατροπή μέσα στο έτος, που επηρέασε στο σύνολο την επικράτεια.
Ωστόσο, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που μετέβαλαν τη συνολική επίδοση της χώρας. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τους θερινούς μήνες σε τουριστικούς προορισμούς, αφενός δημιούργησαν καταστροφές σε επιχειρήσεις και επηρέασαν προσωρινά τον τουρισμό, αφετέρου άφησαν ένα αίσθημα φόβου στους ενδεχόμενους επισκέπτες, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη επιπλέον προβολής του εκάστοτε προορισμού, για να κερδίσει και πάλι το χαμένο έδαφος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρόδος και η Κέρκυρα, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, είναι προορισμοί που έρχονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα σε αριθμό διεθνών αεροπορικών αφίξεων*, κάτι που τους καθιστά από τα «δυνατά χαρτιά» του κλάδου για τη χώρα μας και που σημαίνει ότι σαφέστατα θα μπορούσαν να έχουν κλείσει τη χρονιά τους ακόμα καλύτερα, αν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα.
Στον αντίποδα των πυρκαγιών, στις αρχές του Σεπτεμβρίου είχαμε στην ηπειρωτική Ελλάδα καταστροφικές πλημμύρες, με επιχειρήσεις που έπρεπε να στηθούν από την αρχή. Πλημμύρες μάλιστα που ήρθαν πριν καλά-καλά ξεκινήσει η χειμερινή σεζόν, δημιουργώντας μια αίσθηση αμφιβολίας στην κοινή γνώμη για το τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες με πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία φέρνει συνήθως ο χειμώνας. Κάτι που βέβαια είδαμε να συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε διάφορες χώρες.
Πέρα από τα καιρικά φαινόμενα, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει και διάφορες εσωτερικές κρίσεις, όπως η οπαδική βία, το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, το δυστύχημα στα Τέμπη κλπ, που αποτέλεσαν θέμα αναφοράς στα ξένα δημοσιογραφικά μέσα, και σαφώς επηρέασαν τη γνώμη του κοινού, έστω και προσωρινά. Ακόμα ωστόσο και μέσα από αυτές τις συνθήκες, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε επίπεδο φήμης, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αν κάτι μας έμαθε αυτή η χρονιά, είναι ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός τομέας, πολυπαραγοντικός, ευαίσθητος και απρόβλεπτος σε διάφορους τομείς. Η γρήγορη προσαρμογή σε νέες συνθήκες, η καινοτομία και η ανταπόκριση σε νέες τάσεις, αλλά και η χρήση μέσων επικοινωνίας, είναι ουσιαστικές για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, σε έναν τομέα που επηρεάζεται από συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχώς μεταβάλλεται.
*Πηγή: INSETE Intelligence - Στατιστικό Δελτίο No 88