Τώρα, και στην Ελλάδα, η τάση αυτή υποστηρίζεται και από τον νόμο. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του σχετικού νομοσχεδίου, με τον όρο glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε καταλύματα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε εκτός σχεδίου περιοχές. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το αρχιτεκτονικό γραφείο Lakruz Atelier σχεδιάζει και προτείνει ένα custom made glamping κατάλυμα στη Νότια Κρήτη.
Η συνθετική αρχή είναι η απλή, ελεύθερη μορφολογία, με εύκολη τυποποίηση. Ένα από τα κυριότερα προτερήματα του glamping, όσον αφορά τον τύπο της αρχιτεκτονικής γλώσσας που θα ακολουθηθεί, είναι ότι δεν υπάρχει μια κατευθυντήρια σχεδιαστική προτροπή. Δηλαδή, μορφολογικά υπάρχουν άπειροι αρχιτεκτονικοί συνθετικοί συνδυασμοί που μπορούν να ακολουθηθούν, με την προϋπόθεση ότι τα κατασκευαστικά υλικά θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Έτσι λοιπόν, στο εν λόγω έργο χρησιμοποιούνται δύο ξύλινες κυλινδρικές επιφάνειες ως κέλυφος, με διάμετρο 3.5 μέτρα. Εξωτερικά επενδύονται με διακοσμητικό πλέγμα πωρόλιθου, και εσωτερικά με φελλό. Στον ενδιάμεσο χώρο που δημιουργείται μεταξύ των δυο κυλίνδρων, τοποθετούνται κάθετες επιφάνειες από αχυροπηλό ή αχυρόμπαλες, και στην οροφή αυτών μια θολωτή μεμβράνη από PVC. Το κρεβάτι τοποθετείται κάτω από αυτή τη μεμβράνη, έτσι ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να απολαμβάνει τον ουρανό τις ώρες ανάπαυσής του. Επίσης, η ίδια μεμβράνη τοποθετείται και σε όλη την πρόσοψη του καταλύματος, αφήνοντας έτσι έναν ανοιχτό οπτικά διάλογο με το φυσικό περιβάλλον. Η όλη κατασκευή εδράζεται πάνω σε ξύλινη βάση, καθώς προβλέπεται και η τοποθέτηση εξωτερικού jakuzzi στην υπήνεμη πλευρά του καταλύματος. Τέλος, στον σχεδιασμό προβλέπεται ειδικός χώρος, όπου τοποθετείται η μηχανολογική υποστήριξη του καταλύματος καθώς και η δεξαμενή νερού. Ο χώρος μπορεί να είναι κλιματιζόμενος και παντελώς αυτόνομος, καθώς έχουν μελετηθεί όλα τα σενάρια ηλεκτροδότησης με γεννήτρια ή φωτοβολταϊκά πανέλα, καθώς και η ύδρευση αλλά και η αποχέτευση.
Εν κατακλείδι, το αρχιτεκτονικό γραφείο Lakruz Atelier οραματίζεται πολλά τέτοια έργα στη χώρα μας, καθώς οι συνθήκες και οι τάσεις έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο σκέψης των ταξιδιωτών. Επίσης, αντιλαμβάνεται την τάση αυτή ως ένα κίνητρο για τη δημιουργία νέων αρχιτεκτονικών τυπολογιών με ιδιαίτερο σχεδιαστικό ενδιαφέρον, που θα αναδιαμορφώσουν την ελληνική ύπαιθρο.
Δείτε τα σχέδια των καταλυμάτων στις φωτογραφίες (και το βίντεο) που ακολουθούν: