Στον δεύτερο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 100% Hotel Design Awards, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης 100% Hotel Show 27-30 Νοεμβρίου 2015, το βραβείο για το «Καλύτερο Ξενοδοχείο Διακοπών» απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο
«EKIES ALL SENSES RESORT»
και το αρχιτεκτονικό γραφείο
AGARCH+ ARCHITECTS
Περιγραφή έργου
Ζήτημα της μελέτης ήταν ο επανασχεδιασμός μιας υπάρχουσας υποβαθμισμένης-ημιυπόγειας πτέρυγας βοηθητικών χρήσεων και η ένταξή της στο δυναμικό του ξενοδοχείου. Στόχος μας ήταν η δημιουργία δωματίων-suites με τη δυνατότητα φιλοξενίας 4 ατόμων/suite κατά τους θερινούς μήνες λειτουργίας του ξενοδοχείου εξυπηρετώντας διημέρευση μακράς διαρκείας.
Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού βασίστηκε στη δημιουργία ενός συνόλου δωματίων, που ενοποιούνται με το τοπίο, μέσω της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, αξιοποιώντας τον ευνοϊκό νότιο-ανατολικό προσανατολισμό και το πυκνό πευκοδάσος της περιοχής προς το οποίο έχει μέτωπο η πτέρυγα. Η αναδιαμόρφωση της εξωτερικής στάθμης και η ανάπλαση των προσβάσεων και των επιπέδων οδήγησε στη δημιουργία ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων ώστε να προσαυξηθεί ο ιδιωτικός ζωτικός χώρος δραστηριοτήτων του κάθε δωματίου.
Ο σχεδιασμός των δωματίων αναπτύσσεται από τους ιδιωτικούς χώρους που βρίσκονται εσωτερικά (βεστιάρια, λουτρά, χώρος ύπνου), προς τα έξω σε ημιυπαίθριους χώρους διημέρευσης με σκοπό την “in house” εξυπηρέτηση των χρηστών. Με θέα προς την πλούσια βλάστηση, ο εσωτερικός χώρος εξελίσσεται σε ιδιωτικό φιλτραρισμένο υπαίθριο χώρο με πισίνα, άμμο και καθιστικά δημιουργώντας μια ζώνη «παραλίας». Μεταβατικοί φυτεμένοι χώροι και ήπιες ιδιωτικές προσβάσεις σηματοδοτούνται από φωτιστικά οδηγώντας προς τη δημόσια-διαδρομή βόλτα και το δάσος, το δημόσιο πράσινο. Οι «υπόσκαφοι» εσωτερικοί χώροι εξελίσσονται προς τα έξω, μέσω διάτρητων μεταβλητών ορίων, σε υπαίθριους χώρους που μπλέκονται με το δάσος που τα περιβάλλει.
Προτάθηκε η εφαρμογή φυσικών και αδρών υλικών με σκοπό την ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο των δωματίων έτσι ώστε ο χρήστης να βιώνει με όλες τις αισθήσεις του την εγγύτητα με το φυσικό περιβάλλον. Χυτά δάπεδα, λείο μωσαϊκό εσωτερικά και αδρό βοτσαλωτό στους ενδιάμεσους χώρους εξελίσσονται σε άμμο και φυτεύσεις. Φυσικές βαφές (ασβεστοχρώματα), τσιμεντοκονία και εμφανές μπετόν χωρίς επεξεργασία διατηρούν στην πορεία του χρόνου μια φυσική πατίνα χωρίς να επιβαρύνουν με μεγάλα έξοδα συντήρησης.
Μαύρη λαμαρίνα με φυσικό βερνίκι ως αναφορά στα μεταλλεία της περιοχής χρησιμοποιήθηκε για τα τελειώματα και τις λεπτές κατασκευές-όρια των χώρων. Ημιδιαφανή φίλτρα (κουρτίνες, τζάμια αμμοβολή, καλάμια) λειτουργούν ως ελαφρά όρια όταν οι χρήστες το επιθυμούν, προσφέρουν ιδιωτικότητα όταν κλείνουν, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο φυσικό φως να τα διαπεράσει και να φτάσει στο εσωτερικό. Οι περιμετρικές διαμορφώσεις και φυτεύσεις σε συνέχεια με το φυσικό πράσινο καθώς και η ένταξη των δέντρων ολοκληρώνουν την τελική αίσθηση του χρήστη ότι "συνομιλεί" με τον εξωτερικό φυσικό χώρο.
Ο φωτισμός μελετήθηκε με βάση τη λειτουργικότητα των χώρων και την ανάδειξη της "ματιέρας" των υλικών. Γραμμικά στοιχεία led δημιουργούν έμμεσο φωτισμό προσδιορίζοντας τα όρια στο εσωτερικό, ενώ φυσικά επιμέρους φωτιστικά δημιουργούν τον άμεσο ατμοσφαιρικό φωτισμό. Στον εξωτερικό χώρο τα φωτιστικά στοιχεία ενσωματώθηκαν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και στις φυτεύσεις ορίζοντας τις κινήσεις των χρηστών.
Ο περιορισμένος χρόνος κατασκευής οδήγησε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σε κρίσιμες αποφάσεις όπως η τυποποίηση του σχεδιασμού σε μηχανολογικά ζητήματα, η τυποποίηση των χαράξεων στα δάπεδα και ο ενιαίος σχεδιασμός επίπλων. Συγκεκριμένα, υπερυψώθηκαν τα δάπεδα των υγρών χώρων για τη διέλευση των σωληνώσεων και υποβιβάστηκαν οι οροφές τους για να μπορέσουν να πάρουν την ηλεκτρομηχανολογική υποδομή έτσι ώστε να απελευθερωθεί το υπόλοιπο δωμάτιο και να μην περιοριστεί το καθαρό ύψος. Στα δάπεδα επιλέχθηκαν μοτίβα και χαράξεις που να μπορούν να προσαρμοστούν στα διαφορετικά μεγέθη των δωματίων, ενώ ο κινητός εξοπλισμός κατασκευάστηκε σε τυποποιημένες διαστάσεις και τοποθετήθηκε σε ελεύθερη διάταξη έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στην εκάστοτε διαρρύθμιση.
Συντελεστές του έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: agarch+ architects (Γιώργος Αναγνωστέλλης, Γιώργος Βιδάλης, Αγγελική Παππά)
Αρχιτεκτονική τοπίου: Φύτρον Ο.Ε. (Μιχάλης Πετσαγγουράκης)
Στατική Μελέτη: Βύρωνας Ασκητής
Μηχανολογική Μελέτη: KMP engineering
Κατασκευή έργου: KMP engineering
Κόστος κατασκευής: 250.000 ευρώ
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης, Ιωάννα Ρουφοπούλου