Πόσο σημαντικό ρόλο θεωρείτε ότι διαδραματίζει ο καλός σχεδιασμός στη δημιουργία και την ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου;
Συχνά στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό συζητάμε εμφατικά τη μονάδα, το δωμάτιο, παραγνωρίζοντας τη σημασία του κτιρίου ή του συμπλέγματος με το αστικό ή το φυσικό τοπίο, κάτι που, ειδικότερα στην ελληνική περίπτωση, μας οδηγεί σε αμετροεπείς κινήσεις. Ο προσεκτικός σχεδιασμός, πολύ περισσότερο στη φύση, μετριάζει την ένταση της επιβολής που έχει εξ ορισμού η πράξη της αρχιτεκτονικής, και δίνει την ευκαιρία σε μια ξενοδοχειακή εγκατάσταση να επιτελέσει κάτι παραπάνω από το να εγκιβωτίζει καλό design μέσα σε τοίχους. Αντίστοιχα, στο αστικό περιβάλλον, το ξενοδοχείο έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πυκνωτής και για τους τοπικούς πληθυσμούς, και να συνδιαλλαγεί με την εντόπια αρχιτεκτονική υπό την προνομιακή θέση ενός ενδιάμεσου χώρου.
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στο Ξενοδοχειακό Αρχιτεκτονικό Design;
Μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο μινιμαλισμός και η λιτότητα κυριάρχησαν στο διεθνές ντιζάιν και κατέκλυσαν την ψηφιακή και έντυπη εικονογραφία, νομίζω πως πλέον κινούμαστε προς έναν πιο θερμό μινιμαλισμό και σταθερά προς μια αυξανόμενα πληθωριστική κατεύθυνση, όπου ο σχεδιασμός επιδιώκει να φέρει κοντά το προσωπικό λεξιλόγιο και τα μοναδικά αντικείμενα, τις υφές και τα χρώματα κάθε τόπου μαζί με οικουμενικά βιώσιμους τρόπους διαχείρισης των πόρων και του τοπίου. Επίσης, καθώς ήδη βρισκόμαστε μακριά από τις τουριστικές μονάδες που αναπαράγουν το ίδιο τυποποιημένο δωμάτιο, το αίτημα για εξατομίκευση της εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει σε θεματικά δωμάτια-μονάδες, τα οποία ίσως επιδιώκουν να συγκροτήσουν, υπό τη στέγη μιας ενιαίας ταυτότητας, πολλά διαφορετικά ύφη και αναφορές. Και καθώς η επέλαση του Airbnb έχει ουσιαστικά καταργήσει την κλινική αντιμετώπιση της τουριστικής φιλοξενίας, ο σχεδιασμός θα κληθεί να ακολουθήσει επανασυγκροτώντας, μέσα από τη φόρμα, την υλικότητα, τον φωτισμό και τον εξοπλισμό, τι σημαίνει οικειότητα, άνεση και χαρακτήρας σε έναν τόπο προσωρινής διαμονής.
Πόσο οι κυρίαρχες αρχιτεκτονικές αναζητήσεις και προτάσεις που επικρατούν σήμερα συμβαδίζουν με την περίοδο που διανύουμε;
Ο σχεδιασμός οφείλει να διαπνέει όλες τις εκφράσεις της καθημερινής ζωής, όχι να αποτελεί μια νησίδα πολυτέλειας ή έναν χώρο ειδικών περιστάσεων. Η πρόκληση, σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, είναι η διαπλάτυνση του επιμελημένου χώρου, δημόσια και ιδιωτικά, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να δρέπουν τα δώρα που προσφέρει η λειτουργικότητα, η αντοχή κι η ομορφιά. Κι ενώ, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές του πτυχές για την εκλέπτυνση της διαβίωσης, ο σχεδιασμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, στο κομμάτι της δημόσιας μέριμνας υστερεί ανυπόφορα. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, είναι μια ρότα σύμπλευσης ανάμεσα στα δύο.
Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα “δυνατά σημεία” στον σχεδιασμό του έργου για το οποίο βραβευτήκατε στο πλαίσιο των 100% Hotel Design Awards 2021;
Το Olivar εστιάζει στη δημιουργία ενός εσωτερικού κόσμου γύρω από τη μονάδα διαμονής. Αν και οι χώροι κοινής χρήσης είναι πολλοί και παρέχουν μια ποικιλία αισθητηριακών ερεθισμάτων και εμπειριών σε σχέση με το τοπίο, τη μετάβαση από τους εξωτερικούς σε εσωτερικούς χώρους, την υλικότητα και το χρώμα, στο Olivar ξεχωρίζει η έννοια της εστίας και η διαβίωση στην εσωτερική αυλή κάθε σουίτας.
Κατά τον σχεδιασμό ήταν για εμάς σημαντικό να επεξεργαστούμε τρόπους για να επιτείνουμε ένα αίσθημα προστατευμένης οικειότητας, όχι απαραίτητα εσωστρέφειας, αλλά πώς μπορεί μια εσωτερική αυλή να φιλοξενήσει όλες τις εκφράσεις μιας υπαίθριας χαλαρότητας και να επιφέρει τη γαλήνη ενός κόσμου εντελούς.
Στοιχεία γραφείου:
Audo | Κ. Σκρουμπέλος - Φ. Σκρουμπέλος και Συνεργάτες Ο.Ε.
Ιστοσελίδα: http://www.a-u-d-o.com/
Email: main@a-u-d-o.com
Τηλέφωνο: 210 /7254410